הכשות נחש בכלבים וחתולים
הקיץ מתקרב ובא בצעדי ענק וכרגע זהו הזמן ללמוד ולהתכונן למצבי חירום שיכולים להציג את עצמם בתקופה זו של השנה. במאמר זה נסקור הכשות נחש, למה הן גורמות, מה החששות העיקריים, כיצד נאבחן וכיצד ניתן לטפל בבעלי חיים שהוכשו.
הכשות נחש נפוצות מאוד בארצנו כאשר ההכשה המסוכנת ביותר הינה הכשת נחש צפע ארצישראלי. בחודשי האביב והקיץ זהו הזמן העיקרי בו ניתן להיתקל בנחשי הצפע בטבע (כזוחלים, הם מעדיפים את החום). את נחשי הצפע ניתן לפגוש בטיולים בחיק הטבע אך גם בחצרות ביתכם. תפוצתם כוללת את כל הארץ ולכן יש להיות מוכנים לכל מקרה שיהיה.
למה גורמות הכשות נחש?
הכשות נחש יכולות להשפיע על מערכות רבות בגוף בעלי החיים. על אף שבתחילה מדובר בעיקר בנפיחות מקומית של האזור הננשך, בהמשך אנו מדברים על נזק לכלי הדם, פעילות ישירה על הלב ועל מערכת העצבים ועוד. הסימנים הקליניים יכולים להיות מבוטאים ברמות שונות והמצב יכול להחמיר אף עד מוות. עוצמת ההכשה תלוייה בגורמים רבים כגון מקום ההכשה (הכשה ברגליים הקדמיות חמורה יותר, בכלבים נפוצה יותר הכשה בפנים ובחתולים ברגליים הקדמיות), גיל הנחש, תקופת השנה (באביב הנחשים אוגרים יותר ארס מכיוון שלא היו פעילים בחורף). הסיבוכים הנפוצים בעקבות ההכשה בכלבים כוללים זיהומים, נמק מקומי, חסימות בדרכי הנשימה, קרישיות יתר של הדם (DIC), כשל כלייתי וירידה במספר הטסיות בדם.
כיצד נאבחן הכשת נחש?
כפי שהוזכר לעיל, הסימנים הראשונים שיציגו את עצמם לרוב הינם נפיחות וכאב באזור ההכשה. הסימנים הקליניים, בנוסף להיסטוריה האופיינית של נוכחות בטבע/חצר בזמן הפגיעה יחשידו את הרופא המטפל שמדובר בהכשה. בכל סיבה לחשד שמדובר בהכשה יש להגיע במהירות אל הוטרינר המטפל אשר ימשיך בתוכנית האבחון ויתחיל את הטיפול. במקרה החשוד להכשה ידרוש הוטרינר המטפל ביצוע בדיקות דם על מנת להעריך את קרישיות הדם וכן את תפקודי האיברים השונים.
כיצד ניתן לטפל בהכשת נחש?
קודם כל הישארו רגועים. כשאנחנו נכנסים ללחץ הכל הופך מאתגר יותר. עוד טיפ שימושי לפני שנדון בטיפול בפועל – במידה ואתם רואים את הנחש, נסו לצלמו. זיהוי הנחש יכול להקל על הטיפול בהכשה. הטיפול הראשוני הניתן הינו תומך בעיקרו – מתן נוזלים לוריד, אנטיביוטיקה למניעת זיהומים משניים וכן משככי כאבים. טיפול נוסף ייתכן אם בעל החיים סובל מכשלים תפקודיים באיברים השונים או כתוצאה מכל סיבוך אחר. טיפול נוסף אפשרי הינו אנטי-ונום לארס הצפע. מדובר בנוגדנים כנגד הרעלן אשר הופקו מסוסים ומטרתם קשירת הרעלן ובכך למנוע השפעתו. אנטי-ונום הינו מיוצר לשימוש הומני בלבד ולכן הוא יקר במיוחד. כמו כן, יעילותו אינה הוכחה באופן חד משמעי בבע״ח, אך הוא בטוח אינו מזיק ולכן המלצתנו היא לטפל באנטי-ונום עבור כל מקרה הכשה.
ושוב, לא להילחץ! אומנם מדובר בפגיעה קשה ומסוכנת, אך הלחץ שלכם לא יעזור להתמודד איתה. שמרו על קור רוח והביאו את בעל החיים המוכש אל הוטרינר המטפל במהירות האפשרית.