מגפת הכלבת
כבר כמה חודשים טובים שמלוות אותנו מכל אמצעי התקשורת ידיעות על התפשטות מחלת הכלבת בישראל. אז מהי בעצם מחלת הכלבת, מדוע כולם מפחדים, כיצד ניתן להיזהר – אלו הנושאים שבהם נדון במאמר זה.
אז מהי בעצם מחלת הכלבת?
כלבת היא מחלה הנגרמת מוירוס – Rabies, המועבר בנוזלי הגוף ובעיקר ברוק. ולכן, דרך העברה העיקרית של הנגיף היא על ידי נשיכה. הנגיף משפיע על מערכת העצבים של בעל החיים שנדבק, ובכך משפיע עליו גם מבחינה בריאותית וגם מבחינה התנהגותית (לדוג׳ יכול לגרום לחיות בר להיות ידידותיות לאנשים פתאום, ולכן אין להתקרב לחיות בר אשר נראות ידידותיות במיוחד). מחלת הכלבת היא מחלה חשוכת מרפא אשר מרגע שמתפרצת (מה שיכול לקחת גם זמן רב מרגע ההדבקה) תביא למות בעל החיים תוך עשרה ימים בלבד.
מדוע מפחדים ממחלת הכלבת?
כפי שהיא משפיעה על בעלי החיים, כך גם משפיעה המחלה על בני האדם. במידה ובעל חיים נגוע נושך בן אדם, ובן האדם אינו יקבל את הטיפול המיידי, המחלה ברגע שתתפרץ תגרום למותו של אותו אדם ואין דום דרך רפואית לעזור לו.
הטיפול המיידי כולל חיסון פעיל המוזרק לאתר הנשיכה, מה שעוצר את התפשטות הנגיף למערכת העצבים.
מדוע מחלת הכלבת מתפשטת עכשיו?
אין גורם אחד ברור אשר ניתן להצביע עליו. מחלת הכלבת היתה קיימת אך מרוסנת שנים רבות בחיות הבר בעיקר בסביבות גבולות המדינה. את חיות הבר נהגו לחסן באמצעות חיסון אכיל הנישא על ידי פיתיון, אך לפני מספר שנים צורת חיסון זו הופסקה (ולאחר שהובנה חשיבותה היא הוחזרה). ייתכן שכרגע אנחנו רואים את התוצאה של אותה תקופה שבה לא חיסנו את חיות הבר שלנו.
כיצד ניתן להתמודד עם מחלת הכלבת המתפשטת?
קודם כל, יש לחסן את בעלי החיים שלנו. מעבר לזה שאנו נדרשים בחוק לחסן את כל הכלבים שברשותו כנגד הנגיף, בתקופה זו יש לנו חובה מוסרית לעשות זאת. כמו כן, מומלץ כעת גם לחסן חתולים היוצאים ללא השגחה מן הבית, שכן גם הם יכולים להידבק מחיות בר ולהעביר את המחלה אלינו.
כמו כן, עדיף להימנע משחרור בעלי החיים שלנו ללא השגחה, בעיקר אם אנחנו גרים באזורים אשר נצפה בהם מקרה כלבת לאחרונה או במידה וקיימת אוכלוסיית תנים באזור.
בנוגע למחלות מחרידות כגון מחלת הכלבת הדאגה הראשונה שלנו היא אנחנו, בני האדם. יש לנקוט בכל אמצעי בטיחות העומד לרשותנו על מנת שנוכל למגר את ההתפרצות הנוכחית.